Moja dzisiejsza propozycja to ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto, powidła śliwkowe i śliwki to rewelacyjne połączenie.Składniki:400 g mąki100 g cukru½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej200 g zimnego masła2 żółtka2 łyżki śmietany 18%powidła śliwkowe do posmarowania ciasta (ok. ½ słoika)ok. 1 kg śliwekcukier do posypania śliwek2 łyżki galaretki cytrynowejWykonanie:Przygotować ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.Do mąki dodać masło a następnie palcami rozetrzeć je z mąką.Dodać żółtka i śmietanę a następnie szybko zagnieść ciasto.⅔ ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta podzielić na 2 lub 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na ten sam czas do zamrażarki.Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połowy i usunąć z nich pestki.Blachę do pieczenia posmarować masłem a następnie dno formy wyłożyć ciastem z lodówki.Ciasto posmarować powidłami i ułożyć na nim śliwki przekrojoną stroną do góry. Śliwki posypać cukrem (ilość cukru zależy od tego czy śliwki są słodkie) i galaretką.Wierzch ciasta posypać startym na tarce o grubych oczkach ciastem, które było w zamrażalniku.Piec w temperaturze 180 o C przez 50 - 55 minut.