ßßß Cookit - przepis na Biszkopt czekoladowy - przepis podstawowy

Biszkopt czekoladowy - przepis podstawowy

nazwa

Wykonanie

Poprzednio podałam przepis na tradycyjny biszkopt. Tym razem przepis na biszkopt czekoladowy.
Składniki:
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki ziemniaczanej
½ szklanki kakao
6 jajek
200 g cukru pudru (1 ½ szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki octu
Wykonanie:
Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno formę do pieczenia wysmarować masłem.
Białka oddzielić od żółtek, obie mąki i kakao przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder po 1 łyżce.
Do białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.
Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.
Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie.
Ciasto studzić w piekarniku.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/11/biszkopt-czekoladowy-przepis-podstawowy.html