Wykonanie
Pogoda za oknem nie nastraja do niczego innego, jak tylko zawinięcia się w koc i chrupania różn
orakich słodyczy. Zatem moja propozycja na jes ien ną pluchę, to kruche
ciastka w letnim wydaniu, które z pewnością każdemu choć troszkę umilą szaro-bure dni.
Składniki:- 3 szklanki
mąki krupczatki,- 0,5 szklanki
cukru,- kostka
masła,- 4
żółtka,- szczypta
soli,- łyżeczka
proszku do pieczenia,Dodatkowo: lukrowe
pisaki zielony i biały lub żółtyWykonanie1.
Mąkę,
cukier,
sól i
proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję
żółtka i drobno posiekane
masło . Całość szybko i dokładnie zagniatam.2. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.3. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam
ananasy za pomocą wykrawacza i piekę 15 minut w 180 st. C. Wystudzone
ciastka dekoruj ę kolorowym luk rem.