Wykonanie
Ciasto, które łączy w sobie smak słodkiej
czekolady i lekko kwaskowego
dżemu porzeczkowego. Idealna do popołudniowej
kawki.
Składniki:Ciasto:- 3 szklanki
mąki krupczatki,- 0,5 szklanki
cukru,- 2 łyki
kakao,- kostka
masła,- 4
żółtka,- szczypta
soli,- łyżeczka
proszku do pieczenia .Mus c
zekoladowy :- szklanka słodkiej
śmietany 30 %,- 2 tabliczki gorzkiej c
zekolady,- 1/4 kostki miękkiego
masła (tj . 50 g).Do
datko wo:- słoik
dżemu por zec zkowego.Wykonanie1.
Mąkę,
cukier,
sól,
kakao i
proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję
żółtka i drobno posiekane
masło . Całość szybko i dokładnie zagniatam. Z awijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 60 minut.2 . Schłodzon ym
ciastem wylepiam wysmarowaną i opró s zoną
bułk ą tartą formę. P iekę 15 minut w 180 st. C.3. Na wystud zonym cieście rozsmarowuję grub ą warstwę d że mu
por zec zkowe go.4.
Śmietan ę wlewam do rondelka i zagotowuję. Następnie wrzucam do niej pokrus zoną
czekoladę, którą do kładnie rozpuszczam. Gdy
czekolada się ro z top, miksując dodaję stopniowo po łyżec zce
masł a. Masę wylewam na warstwę d
żemu i pozostawiam do wysty gnięcia.
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html