ßßß Cookit - przepis na Tarta z czekoladą i czarną porzeczką

Tarta z czekoladą i czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które łączy w sobie smak słodkiej czekolady i lekko kwaskowego dżemu porzeczkowego. Idealna do popołudniowej kawki.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyki kakao,
- kostka masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia .
Mus c zekoladowy :
- szklanka słodkiej śmietany 30 %,
- 2 tabliczki gorzkiej c zekolady,
- 1/4 kostki miękkiego masła (tj . 50 g).
Do datko wo:
- słoik dżemu por zec zkowego.
Wykonanie
1. Mąkę, cukier, sól, kakao i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję żółtka i drobno posiekane masło . Całość szybko i dokładnie zagniatam. Z awijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 60 minut.
2 . Schłodzon ym ciastem wylepiam wysmarowaną i opró s zoną bułk ą tartą formę. P iekę 15 minut w 180 st. C.
3. Na wystud zonym cieście rozsmarowuję grub ą warstwę d że mu por zec zkowe go.
4. Śmietan ę wlewam do rondelka i zagotowuję. Następnie wrzucam do niej pokrus zoną czekoladę, którą do kładnie rozpuszczam. Gdy czekolada się ro z top, miksując dodaję stopniowo po łyżec zce masł a. Masę wylewam na warstwę d żemu i pozostawiam do wysty gnięcia.
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2015/11/tarta-z-czekolada-i-czarna-porzeczka.html