ßßß
Co potrzebujemy: (9 bułeczek)2 szklanki mąkiok 80 g masła15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych )3/4 szklanki maślanki1/4 szklanki letniej wody1 łyżeczka cukruszczypta soli1. Do miski z mąką wsypujemy suche drożdże, a jeśli robimy ze świeżych to rozpuszczamy je najpierw w szklance dodając łyżeczkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Gdy zaczną wyrastać, przelewamy je do miski z mąką.Wrzucamy pozostałe składniki, na końcu roztopione masło.Wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy (może być potrzebne podsypywanie mąką).Odstawiamy na 1-2 h w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.2. Po tym czasie masę nieco rozwałkowujemy i tniemy w plastry o grubości około 3-4 cm. Formujemy wałeczek i wiążemy w supełek. Jeden koniec przekładamy od dołu, drugi wkładamy od góry.Instrukcja w obrazkach dostępna na tej stronie >>>KLIK<<< .Odstawiamy na około 20 minut.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut.