Wykonanie
Każdy kto kocha święta i ceni smak tradycji powinien upiec ten właśnie piernik. Długo leżakujące ciasto nabiera odpowiedniego smaku i aromatu,a upieczone odpowiednio wcześnie skruszeje i jest niepowtarzalnie miękkie i smaczne. Dziś pierwsza część czyli zrobienie ciasta i odstawienie do lodówki lub piwniczki by ciasto odpoczęło. Przepis nie jest ani kosztowny ani pracochłonny i wart wypróbowaniaCIASTO1 kg
mąki pszennej0.5 kg
miodu koniecznie prawdziwego najlepiej gryczanego1 i 1\3 szklanki
cukrukostka
smalcu3
jajka2 opakowania
przyprawy do piernika3 łyżeczki
sody oczyszczonej125 ml
mlekaMiód,
cukier i
smalec wkładamy do rondla i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy
sodę,
przyprawę ,
jajka,
mleko, wlewamy mieszaninę
miodu i zagniatamy ciasto lub ściślej ujmując mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto po wymieszaniu jest dość gęste lecz po leżakowaniu swobodnie da się rozwałkować. Przekładamy ciasto do miski, szczelnie owijamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 4 - 6 tygodni. Po tym czasie tydzień przed świętami pieczemy piernik. Z podanej proporcji wychodzą trzy blaty, ale o tym przed pieczeniem,,,,,,,,,,,cdnMOJE RADYjedyną radą jest odpowiednio wczesne zarobienie ciasta,przynajmniej trzy tygodnie