Wykonanie
Czy wiesz, że
kisiel,
jogurt (lub inny produkt) "O SMAKU"
truskawkowym może wcale nie zawierać truskawek? Co innego, jeśli jest "
TRUSKAWKOWY"... A ten banalny w przygotowaniu
kisiel zdecydowanie jest
TRUSKAWKOWY i lista składników jest bardzo krótka. Doskonała, zdrowa przekąska dla dzieci, z prawdziwymi, naturalnymi witaminami. A kolor... nie zapewni go żaden
burak czy inny barwnik.Analogicznie można przygotować
kisiel z innych
owoców -
malin,
porzeczek,
jagód itp. Ja przelewam
owoce przez sito, ale można je zostawić. Przy czym bez nich jest klarowny i ma rewelacyjną konsystencję :)Stopień trudności: bardzo łatwe.Składniki (2 - 3 porcje):- ok. 1/2 kg
truskawek (dodaję na oko)*-
cukier do smaku (
miód lub inne "słodzidło")- ok. 300 ml zimnej
wody- 2 łyżki
skrobi ziemniaczanej* lub mały słoiczek soku z tego przepisuPrzygotowanie:1.
Truskawki zasyp w garnku odrobiną
cukru, wlej dwie łyżki
wody i gotuj powoli przez ok. 10 minut, aż puszczą sok. Przecedź przez sito, aby został sam sok.2. Sprawdź mniej więcej ile jest soku. Mi wyszło ok. 200 ml. Wlej sok z powrotem do garnka. Naszykuj w szklance 100 ml zimnej
wody, a do garnka dolej tyle, aby razem z
sokiem i
wodą w szklance było ok. 0,5 litra (czyli ja dolałam 200 ml).3.
Wodę z sokiem ustaw na małym ogniu. W szklance z zimną
wodą rozpuść i wymieszaj dokładnie
mąkę ziemniaczaną. Chwilę przed zagotowaniem się soku wlej tę mieszaninę do garnka. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie klarowny
kisiel i pojawią się bąbelki. Dosłodź ewentualnie do smaku, gotuj jeszcze ok. 1 - 2 minut.Możesz dodać do niego np. pokruszone
herbatniki. Ja najbardziej lubię go ze startym na grubych oczkach tarki
jabłkiem.