Wykonanie
Ostatnio kiepsko u mnie z czasem, a na
stole późno wieczorem, królują szybkie dania. Dobrze, że lato, bo łatwo o szybkie sałatki czy właśnie
owocowe przekąski. Świeżych
owoców i warzyw tyle, że nie wiadomo za co się łapać w warzywniaku :)A domowy
budyń na pewno jest zdrowszy od sklepowego i smakuje prawdziwie
owocowo. Gdy
truskawki są słodkie, nie trzeba w ogóle dodawać
cukru. Co prawda najbardziej lubię jeść
budyń zimą (wystarczy parę mrożonych
truskawek), jednak i teraz w sezonie jest super kolacją. Zwłaszcza dla dzieci, które uwielbiają takie smakołyki.Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby w upalny dzień schłodzić
budyń - będzie świetną bazą do przygotowania deseru. Kolor zależy od
truskawek - raz wychodzi taki intensywny jak na zdjęciu, innym razem blady różowy :)Dziś przygotowałam go używając mojego nowego blendera - Braun MQ 535 - który właśnie testuję i muszę przyznać, że poradził sobie zdecydowanie lepiej niż jego poprzednik.Składniki (2 - 3 porcje):- 1/2 dojrzałego
banana- 1 szklanka
truskawek- 300 ml
mleka- 1 łyżka
skrobi ziemniaczanej- opcjonalnie: ok. 2 łyżeczek
cukru lub
miodu (do smaku)Przygotowanie:1.
Truskawki umyj i obierz szypułki,
banana pokrój do garnka na mniejsze kawałki. Dodaj do niego
truskawki i 200 ml
mleka, dokładnie "zblenduj" do uzyskania jednolitej masy.2.
Mleko z
owocami zagotuj, jeśli potrzeba dodaj
cukier lub
miód do smaku.
Skrobię ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z pozostałymi 100 ml zimnego
mleka, wlej do garnka, wymieszaj i całość ponownie zagotuj. Cały czas mieszaj i pozwól budyniowi chwilę się pogotować.3. Nakładaj do opłukanych zimną
wodą miseczek.