ßßß Cookit - przepis na Pieczone frytki z dyni

Pieczone frytki z dyni

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym pokazać Wam frytki, które nieco odbiegają od tych tradycyjnych, z ziemniaków. Są bardziej słodkie i mniej chrupiące, ale wcale nie mniej dobre :) Dynia ma ponad dwa razy mniej kalorii i węglowodanów niż ziemniaki, a przy tym więcej błonnika i beta-karotenu. Jak najbardziej można ją czasem włączyć do obiadu w ramach urozmaicenia.
Dynia (100 g)
Ziemniak i (100 g)
Energia
28 kcal
77 kcal
Białko
1 . 3 g
1 . 9 g
Tłuszcz
0 . 3 g
0 . 1 g
Węglowodany
7 . 7 g
18 . 3 g
Błonnik
2 . 8 g
1 . 5 g
Składniki:
1 kg dyni, najlepiej hokkaido lub piżmowej (waga przed obraniem)
2 łyżki oleju, np. kokosowego
przyprawy - wedle upodobań, u mnie 2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczka ostrej papryki
1. Dynie obierz i pokrój w dowolnej wielkości słupki.
2. W misce wymieszaj olej z przyprawami
3. Frytki obtocz w oleju, piecz 15-20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/08/pieczone-frytki-z-dyni.html