ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno "delicja"

Sernik na zimno "delicja"

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu funkcjonuję bez piekarnika (w zasadzie od wczesnej wiosny), dlatego jedyna opcja na zjedzenie ciacha, to kupić (fuj!) albo zrobić coś na zimno. A serniki na zimno najlepiej wychodzą "usztywnione" galaretką i z serkiem mascarpone. Tym razem użyłam galaretki malinowej, dlatego też kupiłam malinowe ciastka. Każdy inny zestaw - np. wiśniowy, też wyjdzie dobrze ;)
Ciasto ma konsystencję kremowej pianki, jeśli wiesz, że będzie musiało długo stać w ciepłym pomieszczeniu, zwłaszcza latem, użyj dwóch galaretek, rozpuszczonych w ok. 1,5 szklanki wody. W przeciwnym razie może odpłynąć :)
Składniki (blaszka 24x28 cm):
- 500 gramów serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 36%
- cukier puder do smaku
- 1 opakowanie galaretki o smaku malinowym Winiary
- 2 opakowania ciastek typu "Delicje" z galaretką malinową
- ok. 100 gramów gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Galaretkę rozpuść w szklance wody, wystudź. Gdy zacznie tężeć zabierz się za przygotowanie masy.
2. Na blaszce ułóż ciastka, zostaw ok. 4 ciastek do dekoracji.
3. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, zmiksuj, dopraw do smaku przesianym cukrem pudrem, na koniec dodaj tężejącą galaretkę i krótko miksuj, tylko do połączenia się składników.
4. Wstaw do lodówki do stężenia.
5. Pozostałe ciastka pokrój na kawałki, rozsyp na wierzchu sernika. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i szybkimi ruchami rozprowadź ją, machając łyżeczką nad całą powierzchnią ciasta.
Zapraszam Cię też do odwiedzenia funpage'a:
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2015/08/sernik-na-zimno-delicja.html