Wykonanie
Do przygotowania zapiekanek najlepsza byłaby
bagietka lub długa
bułka, ale świetnie sprawdzi się również
zwykła bułka lub po prostu kromka
chleba.Ponadto potrzebne będą
pieczarki,
cebulka oraz
ser żółty. Ilość potrzebnych składników zależy od tego ile zapiekanek chcemy przygotować. Ja zwykle przygotowuję sobie
pieczarki i
cebulkę na większą ilość zapiekanek i trzymam je w lodówce.1.
Pieczarki dokładnie myję, kroję a następnie duszę na masełku (można użyć też surowych
pieczarek). Pod koniec doprawiam
solą.2.
Cebulkę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości
oleju. Również pod koniec smażenia doprawiam
solą.3. Bagietkę/bułkę kroję wzdłuż i smaruję
masełkiem.
4. Na posmarowaną
masełkiem bułeczkę układam
pieczarki i
cebulkę a następnie
żółty ser.
5. Przygotowane zapiekanki wstawiam do rozgrzanego na 200° C na około 7 minut (można krócej lub dłużej w zależności czy ktoś lubi bardziej spieczone lub mniej).
Zapiekanki zajadam z
ketchupem :-)Jako dodatkowy składnik można dodać
szynkę,
paprykę,
pomidora i wiele innych w zależności od upodobań :-)
Smacznego!