Wykonanie
Jakiś rok czy dwa lata temu odkryłam świeżego
ananasa... ale cóż to było za odkrycie.
Kurczę, pomyślałam wtedy, przecież to nijak się ma do tego czegoś w
syropie z puszki. Nie mówiąc już o tym, co można znaleźć w tym całym
syropie. Od tamtej
pory to świeży
ananas towarzyszy mi w kuchni - dodaję go do sałatek czy właśnie do koktajli.
Ananas jest nie tylko niskokaloryczny, ale ma również szereg ciekawych właściwości. Zawiera np. bromelainę (najwięcej jest jej podobno w tym twardym "pieńku" w środku), która działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, dlatego można się wspomagać
ananasem przy różnych obrzękach czy stanach zapalnych. Właściwie to można uznać ten
owoc za cudowny lek - bromelaina wspomaga też gojenie się ran, wspomaga trawienie, a także łagodzi infekcje układu oddechowego. Spożywanie
ananasa pomoże zapobiegać powstawaniu zakrzepów. Nie wspominając już o dużych ilościach witaminy C :)
Ananasa jemy na surowo (dlatego świetnie sprawdzą się koktajle), ale podobnie jak
grejpfrut, może wchodzić w interakcje z niektórymi
lekami!2 porcjeSkładniki:- 3 plastry świeżego
ananasa- szklanka
truskawek- 10 liści
melisy- 100 ml
soku jabłkowego (opcjonalnie)Przygotowanie:1.
Truskawki umyj, usuń szypułki.
Ananasa obierz ze skóry, wykrój środek, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Listki
melisy opłucz pod bieżącą
wodą.2. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze i pij
póki świeże ;) Koktajle nie lubią stać zbyt długo, gdyż
tracą cenne witaminy!Zapraszam Cię do polubienia funpage'a na Facebook'u! :)
