Wykonanie
Uwielbiam patrzeć na
marynowane grzybki. Najpiękniejsze bez wątpienia są
borowiki - malutkie
prawdziwki i podgrzybki wyglądają po prostu słodko. Moja siostra w zeszłym roku znalazła mnóstwo małych podgrzybków, na które po prostu nie mogłam się napatrzeć, najchętniej postawiłabym sobie słoiczek z tymi brązowymi łebkami na biurku w celach dekoracyjnych :)
Prawdziwki stawiam na drugim miejscu, jeśli chodzi o wygląd w słoiku. A walory smakowe? Tu was zaskoczę, bo nie do mnie to pytanie :) Nie jadam
grzybów w occie! Po prostu ich nie lubię. Za to uwielbiam zbierać malutkie
grzybki i pakować je do tych słoiczków, a amatorów jedzenia szukać nie muszę, chętni zawsze się znajdą.Ilość porcji zależna od ilości
grzybków :)Stopień trudności: średnie.Składniki:-
prawdziwki (im mniejsze tym ładniej wyglądają, a kapelusze się nie "marszczą")-
ocet i
woda (w proporcji 1 porcja
octu - 3 porcje
wody)- 1 nieduża
cebula (wystarczy na kilka słoiczków)- ok. 1/2 łyżki
cukru- po 2 - 3 ziarenka
ziela angielskiego na każdy słoiczek- po kilka ziarenek
kolorowego pieprzu na każdy słoiczek- po 1 liściu laurowym na każdy słoiczek- opcjonalnie: inne
przyprawy, niektórzy dodają np.
gorczycę, można też zaszaleć i dodać kawałek
papryczki chilli :)- osolona
woda do zagotowania
grzybkówPrzygotowanie:1.
Grzyby wrzuć na osolony wrzątek i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wyciągnij je z
wody i przełóż do czystych, wyparzonych, niedużych słoiczków. Na wodzie po gotowaniu
grzybów można przygotować np. barszcz.2. W osobnym garnku zagotuj
wodę z
octem, pokrojoną w grube plastry
cebulką oraz wszystkimi
przyprawami. Zalewaj wrzącą mieszanką
grzyby tak, aby były dobrze przykryte. W każdym słoiczku powinno się znaleźć po kilka ziaren ziela,
pieprzu, trochę
cebuli i
liść laurowy :)3. Od razu porządnie zakręć i odstaw do góry dnem, żeby "złapały". Ja takich słoiczków już nie pasteryzuję, najpóźniej otwierane były po roku i wszystko było ok. Wiem jednak, że niektórzy dla pewności wolą je zagotować - to już zależy od Ciebie. Najważniejsza jednak przy przygotowaniu tego rodzaju
przetworów jest higiena - słoiki i pokrywki muszą być czyste i wyparzone.