ßßß Cookit - przepis na Karmelizowana brukselka z papryką

Karmelizowana brukselka z papryką

nazwa

Wykonanie

Już jest! Miniaturowa kapusta, którą za dzieciaka uwielbiałam wyjadać z zupy jarzynowej - brukselka! W moim rodzinnym domu rzadko pojawiała się na stole, jej smak odkrywałam sama eksperymentując. Tak też powstało bardzo proste danie z pieczoną zieloną papryką no i karmelizowaną brukselką. Polecam je wszystkim, którzy mają ochotę na coś zupełnie nowego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu. To sezonowe danie jest w100% wegańskie i nada się nie tylko na obiad, ale również na kolację czy lunch.
Składniki:
30 dag brukselki,
1 zielona papryka,
łyżeczka oliwy z oliwek,
łyżeczka syropu z agawy,
łyżeczka sosu sojowego,
łyżeczka ciepłej wody
1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
1/4 łyżeczki mieszanki curry.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni w trybie termoobiegu.
Brukselkę umyć, osuszyć i obrać z zewnętrznych listków. Wyciąć też twarde trzonki z brukselek.
Paprykę pokroić w plastry.
W misce wymieszać oliwę, syrop z agawy, wodę i sos sojowy, po czym dodać wędzoną paprykę i curry. Całość dobrze wymieszać, żeby składniki się połączyły.
Warzywa dołożyć do miski i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez około 30 minut.
Podawać do obiadu np. z kaszą gryczaną lub zjadać bez dodatków na kolację :)
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2015/11/karmelizowana-brukselka-z-papryka.html