Wykonanie
Już jest! Miniaturowa
kapusta, którą za dzieciaka uwielbiałam wyjadać z zupy jarzynowej -
brukselka! W moim rodzinnym domu rzadko pojawiała się na
stole, jej smak odkrywałam sama eksperymentując. Tak też powstało bardzo proste danie z pieczoną
zieloną papryką no i karmelizowaną
brukselką. Polecam je wszystkim, którzy mają ochotę na coś zupełnie nowego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu. To sezonowe danie jest w100% wegańskie i nada się nie tylko na obiad, ale również na kolację czy lunch.
Składniki:30 dag
brukselki,1
zielona papryka,łyżeczka
oliwy z oliwek,łyżeczka
syropu z agawy,łyżeczka
sosu sojowego,łyżeczka ciepłej
wody1/4 łyżeczki wędzonej
papryki,1/4 łyżeczki mieszanki
curry.
Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni w trybie termoobiegu.
Brukselkę umyć, osuszyć i obrać z zewnętrznych listków. Wyciąć też twarde trzonki z
brukselek.
Paprykę pokroić w plastry.W misce wymieszać
oliwę,
syrop z agawy,
wodę i
sos sojowy, po czym dodać wędzoną
paprykę i
curry. Całość dobrze wymieszać, żeby składniki się połączyły.Warzywa dołożyć do miski i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez około 30 minut.Podawać do obiadu np. z
kaszą gryczaną lub zjadać bez dodatków na kolację :)
Smacznego!