ßßß Cookit - przepis na Ciasto marcepanowo-jabłkowe (z jabłkami)

Ciasto marcepanowo-jabłkowe (z jabłkami)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam takie niepozorne ciasta! Bo przyznajcie sami, że wygląda zwyczajnie. Ot, ciasto z jabłkami. Ale pozory mylą :) Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i - niestety czy stety - po spałaszowaniu kawałka ma się od razu ochotę na drugi. A sprawcą zachwytu jest dodatek marcepanu - delikatnie wyczuwalna migdałowa nutka w połączeniu z jabłkami i cynamonem to strzał w dziesiątkę! Przekonajcie się sami :)
Składniki (wszystkie o temp. pokojowej):
180 g masła
170 g cukru
170 g marcepanu
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
180 g mąki
100 g mielonych orzechów (u mnie nerkowce)
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4-6 jabłek
3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
1. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
2. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można też rozetrzeć z kilkoma łyżkami cukru za pomocą miksera).
3. Mąkę przesiać i wymieszać z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
4. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Do utartego masła dodać ekstrakt waniliowy i marcepan, chwilę miksować, następnie (dalej mieszając) stopniowo dosypywać składniki suche.
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
6. Jabłka obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, następnie obtoczyć je w cukrze wymieszanym z cynamonem, ponacinać i delikatnie powtykać w ciasto.
7. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec przez 60 min.
8. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
Źródło/ Inspiracja: www.cincin.cc
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/11/ciasto-marcepanowo-jabkowe.html