Wykonanie
Uwielbiam takie niepozorne ciasta! Bo przyznajcie sami, że wygląda zwyczajnie. Ot, ciasto z
jabłkami. Ale pozory
mylą :) Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i - niestety czy stety - po spałaszowaniu kawałka ma się od razu ochotę na drugi. A sprawcą zachwytu jest dodatek marcepanu - delikatnie wyczuwalna migdałowa nutka w połączeniu z
jabłkami i
cynamonem to strzał w dziesiątkę! Przekonajcie się sami :)
Składniki (wszystkie o temp. pokojowej):180 g
masła170 g
cukru170 g marcepanu4 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego180 g
mąki100 g mielonych
orzechów (u mnie
nerkowce)pół łyżeczki
cynamonu3 łyżeczki
proszku do pieczenia4-6
jabłek3 łyżki
cukru + 1 łyżeczka
cynamonucukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:1. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.2. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można też rozetrzeć z kilkoma łyżkami
cukru za pomocą miksera).3.
Mąkę przesiać i wymieszać z mielonymi
orzechami,
proszkiem do pieczenia i
cynamonem.4.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym
jajku i dalej miksować. Do utartego
masła dodać ekstrakt
waniliowy i marcepan, chwilę miksować, następnie (dalej mieszając) stopniowo dosypywać składniki suche.5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.6.
Jabłka obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, następnie obtoczyć je w cukrze wymieszanym z
cynamonem, ponacinać i delikatnie powtykać w ciasto.
7. Formę z
ciastem wstawić do piekarnika i piec przez 60 min.8. Po wystudzeniu posypać ciasto
cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: www.cincin.cc
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html