ßßß
Składniki (na 2 blachy, ok. 28 szt.):400 g mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia200 g płynnego miodu1 łyżeczka przyprawy do piernika1 łyżka kakao1 jajko100 g cukru pudru1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)Przygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 ° C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.3. W drugiej wymieszać miód z przyprawą do piernika, kakao, jajkiem i cukrem pudrem.4. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodawać stopniowo śmietanę.5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pierniczki foremką w kształcie chmurki.
Układać dość gęsto na blasze i piec przez ok. 12-14 min. (u mnie pierwsza blacha 14 min., druga 12 min.).
Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.Źródło/ Inspiracja: B. Bytnerowiczowa "Ciasta domowe"