ßßß

Składniki (na 4 blachy pierniczków):250 g miodu3/4 szklanki cukru100 g masła3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. pół szklanki mąki pszennej do podsypywania ciasta1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka kakao250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 szt.)1 jajkoPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temp. 160 ° C (termoobieg). Cztery blachy wyłożyć papierem do pieczenia.2. Do rondla wlać miód, dodać cukier i podgrzać. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodać masło i mieszać do momentu, aż się całkowicie rozpuści, następnie odstawić do przestygnięcia.3. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.4. W dużej misce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Dodać ziemniaki, przestudzony miód i jajko. Wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypać je mąką (ja samodzielnie zmieliłam ziarno pszenicy na mąkę, nie tak drobno jak w młynie, więc musiałam użyć sporo mąki do podsypania. Ale przy kupnej mące pełnoziarnistej nie powinno być takiego problemu).5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pierniczki dowolnymi foremkami. Jeśli ciastek ma trzymać lizaka - laskę świąteczną, to po ułożeniu na blasze kładziemy na środku paluszka (najlepiej użyć grubych paluszków i nie musi być tak długi jak na zdjęciu, można go skrócić pod wysokość łapek), zaginamy łapki i pieczemy razem z paluszkiem. Po wystudzeniu wymieniamy paluszki na laski świąteczne.
Układać dość gęsto na blasze i piec przez ok. 10-12 min. (mniejsze 10 min., większe 12 min.)Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
