Wykonanie
Dziś przedstawiam Wam drugą zupę detoksykacyjną, ale nie myślcie sobie, że tylko zupy jadam. Po prostu inne dania pałaszuję zanim zdążę chwycić aparat do ręki. Jestem wielką fanką dyni, zupę krem z
curry i
cayenne jadałam wielokrotnie (przepis tutaj), zrobiłam też raz ze słodkim
ziemniakiem (tutaj), ta jest trochę inna. Zapraszam do spróbowania.
Składniki:2-3 szklanki pokrojonej dyni1
cebula2 ząbki
czosnku1
jabłkoolej kokosowyoliwasól morskarozmaryn,
curry,
koper włoskiszczypta
gałki muszkatołowejorzechy włoskie,
nerkowce do dekoracji
Dynię układamy na wyłożonej papierem blaszce, polewamy
oliwą i wstawiamy do piekarnika (180 stopni). Pieczemy około 15 minut. W garnku rozgrzewamy
olej kokosowy, podsmażamy na nim pokrojoną
cebulę i
czosnek, następnie dodajemy
przyprawy i dusimy kilka minut. Dodajemy upieczoną
dynię, pokrojone
jabłko, zalewamy
wodą tak by nie przykryła całej dyni. Przyprawiamy
solą oraz w razie potrzeby
rozmarynem i gotujemy około 15 minut, po czym miksujemy na krem. Podajemy posypując pokrojonymi
orzechami. Smacznego!