Wykonanie
Wczoraj był bardzo pochmurny dzień, na zmianę padał śnieg, śnieg z deszczem, deszcz. Ciśnienie spadało na łeb na szyję. Potrzebowałam nieco
słodyczy, więc postanowiłam upiec słodkie, ale zarazem bardzo zdrowe batony. Tak jak pisze Bill Granger w swojej książce Nakarm mnie, z której pochodzi ten przepis „Ten batonik z müsli, bez
czekolady, idealnie pasuje do pudełka
śniadaniowego dla dziecka. Będzie smakował także dorosłym.”
Składniki:320 g
płatków owsianych górskich30 g ziaren
sezamu50 g
ziaren słonecznika75 g
rodzynek75 g posiekanych
suszonych moreli1 łyżeczka
cynamonu100 ml
oleju (u mnie
olej z wytłoczyn z
oliwek)180 ml płynnego
miodu1. Odmierzamy określoną ilość
płatków owsianych, ziaren i
bakalii. Wsypujemy wszystko do dużej miski i mieszamy z
cynamonem.2. Do małego rondla, wstawionego na mały ogień, wlewamy
olej i
miód. Mieszamy aż się połączą.3. Wlewamy
miód wymieszamy z
olejem do miski z ziarnami i
bakaliami i dokładnie mieszamy.4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.5. Nakładamy masę do formy, ugniatamy, aby uzyskać płaską powierzchnię. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę (grzanie góra-dół) i pieczemy ok. 30 minut.6. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Kroimy w kształt batoników dopiero, gdy masa dobrze ostygnie i
miód spoi całość.Przepis dodaję do akcji: