Kisiel truskawkowyponiedziałek, 27 Czerwiec 2011, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »Przepis z warsztatów kulinarnych w Akademii Kurta Schellera. Kto raz spróbuje, ten nigdy nie sięgnie już po torebkę kisielu ze sklepowej półki. Zdrowy i smaczny owocowy deser.Składniki:1 kg świeżych truskawek250 ml wody75 g cukru2 łyżki mąki ziemniaczanejłyżka startej skórki z cytrynyTruskawki zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier, a następnie miksujemy za pomocą blendera. Całość przecieramy przez sito. Do truskawkowego musu dodajemy mąkę ziemniaczaną roztrzepaną w odrobinie zimnej wody i szczyptę cynamonu. Stawiamy na ogniu i gotujemy do momentu, aż uzyskamy konsystencję kisielu. Podajemy udekorowany startą skórką z cytryny.Relacja z warsztatów -> klik