Wykonanie

Przede mną kolejny bochenekciepłego jeszcze
chleba.Różni się od wszystkich,które do tej
pory piekłam.Jest bardzo kruchy i maspecyficzny smak.
Chleb graham powstaje z
mąki razowej,
drożdży i
mleka.Na nieduży bochenek potrzeba:0,5 kg przesianej
pszennej mąkirazowej, 10 g świeżych
drożdży,1 i 1/4 szklanki letniego
mleka,pół łyżeczki
cukru i łyżeczkę
soli.Do
mleka wsypałam
cukier i wkruszyłam
drożdże. Zamieszałam,odstawiłam na 10 minut.
Mąkę podzieliłam na dwie części.Do jednej wlałam zaczyn, wymieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrosło dodałam
sól, pozostałączęść
mąki, dokładnie wyrobiłam. Uformowałam kulę i ponownieodstawiłam do wyrośnięcia. Foremkę wysmarowałam
olejem,wysypałam
bułką tartą. Przełożyłam ciasto, pozwoliłamodpocząć mu jeszcze przez pół godziny.Piekłam około 35-40 minut w temperaturze 195°C.Bardzo smacznie polecam :)