Wykonanie
Salvia officinalis to ozdobna roślina o srebrno-szarych lub szaro-zielonych, omszonych listkach i kwiatach w kolorze fiołka.Istnieje wiele odmian
szałwi, które różnią się od siebie smakiem, rozmiarem i barwą.Historia i pochodzenie
Szałwia pochodzi z rejonów Morza Śródziemnomorskiego, a Polsce uprawiana jest już od kilku wieków. W ubiegłych stuleciach stosowano ją nie tylko do celów kulinarnych, ale również leczniczych. W starożytności, aż do późnego średniowiecza częstotliwość jej leczniczego zastosowania sięgała współczesnej aspirynie. Obecnie zdrowotne właściwości
szałwi odkrywane są na nowo, jest więc ona jednym z najbardziej popularnych
ziół aromatycznych stosowanych w kuchni.Z uwagi na wysoce zdrowotne właściwości łacińska nazwa salvia pochodzi od salvare, czyli zdrowie.Jak używać?Oszczędnie, zawierająca bowiem 2%
olejku eterycznego
szałwia posiada smak niezwykle aromatyczny i – w zależności od odmiany - korzenny, kamforowy, gorzkawy lub cierpki.Jeżeli hodujemy własną
szałwię, najlepsze listki uzyskamy
między czerwcem a wrześniem. Do suszenia należy zerwać listki jeszcze przez zakwitnięciem rośliny, ponieważ mają wówczas najsilniejszy aromat i podczas suszenia zostanie on nie tylko zachowany, ale ulegnie wzmocnieniu.
Suszoną szałwię przechowujemy z dala od wilgoci w szczelnym opakowaniu.Do czego stosować?
Szałwię stosujemy do: