Wykonanie

Owsianka to, jak wiadomo, śniadanie mistrzów. Gorąco zachęcam do wypróbowania tej wersji. Lekko słodkie
truskawki, muśnięte karmelem, posypane chrupiącymi
płatkami migdałów.Przy okazji owsianki chciałabym Wam przypomnieć ten fantastyczny deser -
lody podawane na karmelizowanych truskawkach, który był zresztą inspiracją do wymyślenia dzisiejszego śniadania.Składniki:[1 porcja lub 2 malutkie, degustacyjne ]30 g
płatków owsianych (dla mężczyzn 50 g)*pół szklanki
wodykarmelizowane
truskawki z przepisu poniżej*30 g
płatków to 3 łyżki z lekką górkąPrzepis na karmelizowane
truskawki:200 g
truskawek1 płaska łyżka
cukru, białego lub brązowego (15 ml) + 1 łyżka
wody1 szczypta świeżo zmielonego
pieprzu czarnego1 płaska łyżka
płatków lub słupków
migdałów (15 ml)Wykonanie:
Truskawki umyć, odszypułkować i przepołowić - jeśli są małe, jeśli są większe - pokroić na plasterki.
Migdały uprażyć na suchej patelni - aż się zezłocą. Przełożyć do miseczki.
Płatki owsiane gotujemy w czasie gdy robi się karmel (kroki poniżej): do małego garnuszka wsypać
płatki owsiane i wlać pół szklanki
wody. Gotować, aż
płatki owsiane się rozgotują i wchłoną
wodę. Ja lubię gęstą owsiankę, dlatego tylko tyle
wody używam.Na patelni umieścić
cukier (łyżki są jak zawsze u mnie płaskie - śniadanie ma być tylko trochę słodkie, ale nie przesłodzone) i
wodę. Potrząsnąć patelnią by
cukier się namoczył. Podgrzewać kilka minut, aż
cukier nabierze jasnego słomkowego koloru - podczas robienia karmelu nie mieszać masy łyżką, bo utworzą się grudki.Dodać
truskawki, pomieszać i je podgrzać - minutę bądź dwie, aż
truskawki ocieplą się i puszczą trochę soku, ale jeszcze zachowają swój kształt i jędrność. Przemieszać. Opcjonalnie, ale bardzo polecam dodać szczyptę
pieprzu mielonego.Do miseczki przełożyć ugotowane
płatki owsiane, na wierzch wyłożyć jeszcze ciepłe
truskawki, wraz z
sokiem, posypać prażonymi
migdałami.

