Wykonanie

Ciasto superłatwe i ekspresowe. Nie wymaga ucierania, wałkowania, ugniatania, miksowania, chłodzenia, niczego. Wystarczy Ci piekarnik, miska i garnek. Plus łyżka i nóż. Ewentualnie tarka. Suche składniki po prostu musisz wymieszać w misce. To nieprawdopodobne, ale ciasto wychodzi. Zawsze i każdemu. Robiłam kilkukrotnie w różnych opcjach - jako szarlotkę z
rabarbarem, jako szarlotkę z dodatkiem drylowanych
wiśni i teraz jako ciasto z
truskawkami,
rabarbarem i
jabłkiem. Największymi zaletami ciasta są: (i) robi się go w kwadrans oraz (ii) jest tak proste, że dadzą sobie z nim radę nawet dzieci - innymi słowy, to także przepis na placek dla początkujących.Zasada jest taka - mieszasz suche składniki, połowę dajesz na dno blachy, na to nakładasz równomiernie
owoce, następnie przykrywasz je drugą warstwą suchych składników. Na nie kładziesz plasterki cienko pokrojonego zimnego
masła, które, topiąc się,
daje chrupiącą, słodką, lekko karmelową skorupkę.
Owoce nie mogą być do końca odparowane, dlatego, że ich wilgoć
daje spodniej warstwie
mąki nasączyć się.Samo ciasto jest słodkie, więc ja nie słodzę już
owoców. Fajny i potrzebny jest ten kontrast.Orientacyjnie. U mnie początek pracy nad
ciastem: godz. 15:05 (wejście do kuchni), duszenie
owoców do godz. 15:25, 15: 30 włączenie piekarnika, 15:40 - włożenie ciasta do piekarnika, ciasto gotowe o 16:25. Można jeść też na ciepło, smakuje wspaniale!Składniki na ciasto:szklanka w tym przepisie = 250ml1 szklanka
kaszy manny1 szklanka
cukru*1 szklanka
mąki pszennej1 [płaska] łyżeczka
proszku do pieczenia130- 140 g
masła* biały, ale może być też brązowy albo mieszany: pół na pół brązowy i białydodatkowo:
masło i
bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia albo papier do pieczeniaSkładniki na nadzienie do ciasta:90 dag
rabarbaru30 dag
truskawek1 b. duże słodkie
jabłko - 30 dag1/3 szklanki
wodyopcjonalnie: 1 łyżeczka (10 g)
masła do duszonych
owocówopcjonalnie:
wanilia (z
laski wanilii, albo naturalny ekstrakt z
wanilii) -
daję tylko jeśli mam, niekoniecznieWykonanie:Ciasto można piec i w prodiżu i w piekarniku. Formę prodiża (lub inną, dość dużą np. tortownicę o średnicy 28 cm, prostokątną) natłuścić
masłem, wysypać
bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej go wcześniej zgnieść w kulę - w dłoniach, wówczas łatwiej dopasuje się do kształtu formy do ciasta).
Owoce ubyć,
jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne,
truskawki odszypułkować.
Rabarbar pokroić (odcinając końce) na małe kawałki, tak samo pozostałe
owoce.
Jabłko można zetrzeć też na tarce.Do garnka wlać jedną trzecią szklanki
wody, dodać
jabłko i
truskawki, a po 3 minutach także
rabarbar. Przykryć pokrywką do zagotowania i miękkości
owoców, po czym zdjąć pokrywkę i na dużym ogniu trochę odparować
owoce. Musi być to wilgotny mus, a nie kompot.Masa
owocowa musi pozostać wilgotna, aby mogła
potem tę wilgoć oddać ciastu.Ciasto: w misce dokładnie wymieszać łyżką wszystkie suche składniki:
mąkę,
kaszę mannę,
cukier i
proszek do pieczenia.W prodiżu [lub innej, wybranej formie do pieczenia] umieścić suchą warstwę na samym dnie - równomiernie; wysypana masa ma stanowić mniej więcej połowę suchej mieszanki. Na suchą warstwę kładziemy
owoce, przysypujemy pozostałą suchą warstwą.
Masło kroimy w cienkie plasterki i rozkładamy na całej szerokości blachy.Piec w piekarniku - góra i dół przez 45 minut w temperaturze 180 st. C (lub z termoobiegiem w temp. 160 st. C), w prodiżu 50 minut. Na górze stworzy się pyszna skarmelizowana warstwa
cukru, suche warstwy pod koniec pieczenia wcale nie będą suche, spokojnie :)Przechowywać w lodówce do kilku dni. Najlepiej ocieplić do temp. pokojowej przed podaniem.P.S. Ciasto wyjmowałam z blachy (wraz z papierem, na którym się piekło), gdy było jeszcze gorące, po to, by odkroić kawałek, reszta jechała na grilla. Dlatego ciasto jest nietypowo pofałdowane na górze.



Spodobało ci się? Polub mnie