ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Ciasto superłatwe i ekspresowe. Nie wymaga ucierania, wałkowania, ugniatania, miksowania, chłodzenia, niczego. Wystarczy Ci piekarnik, miska i garnek. Plus łyżka i nóż. Ewentualnie tarka. Suche składniki po prostu musisz wymieszać w misce. To nieprawdopodobne, ale ciasto wychodzi. Zawsze i każdemu. Robiłam kilkukrotnie w różnych opcjach - jako szarlotkę z rabarbarem, jako szarlotkę z dodatkiem drylowanych wiśni i teraz jako ciasto z truskawkami, rabarbarem i jabłkiem. Największymi zaletami ciasta są: (i) robi się go w kwadrans oraz (ii) jest tak proste, że dadzą sobie z nim radę nawet dzieci - innymi słowy, to także przepis na placek dla początkujących.
Zasada jest taka - mieszasz suche składniki, połowę dajesz na dno blachy, na to nakładasz równomiernie owoce, następnie przykrywasz je drugą warstwą suchych składników. Na nie kładziesz plasterki cienko pokrojonego zimnego masła, które, topiąc się, daje chrupiącą, słodką, lekko karmelową skorupkę.
Owoce nie mogą być do końca odparowane, dlatego, że ich wilgoć daje spodniej warstwie mąki nasączyć się.
Samo ciasto jest słodkie, więc ja nie słodzę już owoców. Fajny i potrzebny jest ten kontrast.
Orientacyjnie. U mnie początek pracy nad ciastem: godz. 15:05 (wejście do kuchni), duszenie owoców do godz. 15:25, 15: 30 włączenie piekarnika, 15:40 - włożenie ciasta do piekarnika, ciasto gotowe o 16:25. Można jeść też na ciepło, smakuje wspaniale!
Składniki na ciasto:
szklanka w tym przepisie = 250ml
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru*
1 szklanka mąki pszennej
1 [płaska] łyżeczka proszku do pieczenia
130- 140 g masła
* biały, ale może być też brązowy albo mieszany: pół na pół brązowy i biały
dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia albo papier do pieczenia
Składniki na nadzienie do ciasta:
90 dag rabarbaru
30 dag truskawek
1 b. duże słodkie jabłko - 30 dag
1/3 szklanki wody
opcjonalnie: 1 łyżeczka (10 g) masła do duszonych owoców
opcjonalnie: wanilia (z laski wanilii, albo naturalny ekstrakt z wanilii) - daję tylko jeśli mam, niekoniecznie
Wykonanie:
Ciasto można piec i w prodiżu i w piekarniku. Formę prodiża (lub inną, dość dużą np. tortownicę o średnicy 28 cm, prostokątną) natłuścić masłem, wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej go wcześniej zgnieść w kulę - w dłoniach, wówczas łatwiej dopasuje się do kształtu formy do ciasta).
Owoce ubyć, jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne, truskawki odszypułkować. Rabarbar pokroić (odcinając końce) na małe kawałki, tak samo pozostałe owoce. Jabłko można zetrzeć też na tarce.
Do garnka wlać jedną trzecią szklanki wody, dodać jabłko i truskawki, a po 3 minutach także rabarbar. Przykryć pokrywką do zagotowania i miękkości owoców, po czym zdjąć pokrywkę i na dużym ogniu trochę odparować owoce. Musi być to wilgotny mus, a nie kompot.
Masa owocowa musi pozostać wilgotna, aby mogła potem tę wilgoć oddać ciastu.
Ciasto: w misce dokładnie wymieszać łyżką wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia.
W prodiżu [lub innej, wybranej formie do pieczenia] umieścić suchą warstwę na samym dnie - równomiernie; wysypana masa ma stanowić mniej więcej połowę suchej mieszanki. Na suchą warstwę kładziemy owoce, przysypujemy pozostałą suchą warstwą. Masło kroimy w cienkie plasterki i rozkładamy na całej szerokości blachy.
Piec w piekarniku - góra i dół przez 45 minut w temperaturze 180 st. C (lub z termoobiegiem w temp. 160 st. C), w prodiżu 50 minut. Na górze stworzy się pyszna skarmelizowana warstwa cukru, suche warstwy pod koniec pieczenia wcale nie będą suche, spokojnie :)
Przechowywać w lodówce do kilku dni. Najlepiej ocieplić do temp. pokojowej przed podaniem.
P.S. Ciasto wyjmowałam z blachy (wraz z papierem, na którym się piekło), gdy było jeszcze gorące, po to, by odkroić kawałek, reszta jechała na grilla. Dlatego ciasto jest nietypowo pofałdowane na górze.
Spodobało ci się? Polub mnie
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2015/06/ciasto-z-truskawkami-i-rabarbarem.html