Wykonanie
Łagodne, nieco słodkie
buraki. Mogą być dodatkiem do wielu tradycyjnych
polskich dań obiadowych.
Burakom bardzo służy pieczenie w piekarniku zamiast gotowania. Nie podaję dokładnych proporcji, bo te zależą od tego ile nam wyjdzie
buraków po obraniu. Robiłam je już dwukrotnie,
będę powtarzać. Moja mama
mówi, że puree jest idealne. Obie nie lubiłyśmy
buraków od dzieciństwa [zwłaszcza ostrych,
octowych...], te można zjeść z przyjemnością.Składniki:
burakigęsta
śmietana 12%ocet winny/jabłkowy
sól,
pieprzew.
masłoWykonanie:
Buraki umyć i w całości upiec w piekarniku w temperaturze 200 o C - do miękkości [w zależności od wielkości
buraków - 40-60 minut]. Po upieczeniu obrać je ze skórki, rozdrobnić w malakserze.
Buraki można też upiec dzień wcześniej. Wymieszać ze
śmietaną [1/3 objętości
buraków].Robiłam dwie wersje:I wersja - na ciepło:Dodać
sól,
pieprz, odrobinę
octu winnego/octu
jabłkowego, zmiksować blenderem ręcznym na puree, dusić w garnku. Gdy
buraki będą bliskie wrzenia dodać 1 łyżkę
masła, wymieszać, nie dopuścić do wrzenia.II wersja - na zimno:Dodać
sól,
pieprz, odrobinę
octu winnego/octu
jabłkowego, zmiksować blenderem ręcznym na puree. Podawać.
Danie zostało przygotowane w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl .