ßßß Cookit - przepis na Trufle czekoladowo-pomarańczowe

Trufle czekoladowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Dla wszystkich wielbicieli połączenia czekolady i pomarańczy. Wyśmienite, delikatne, wyjątkowe z wykorzystaniem mielonej skórki pomarańczowej.
Składniki:
200 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
100 g zmielonych herbatników (mogą być korzenne)
suszona i mielona skórka pomarańczowa przepis TU
Kremówkę podgrzewamy (powinna być gorąca, ale nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamana na kosteczki czekoladę, sól i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy herbatniki, mieszamy i studzimy. Następnie wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy niewielką ilość i kulamy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w skórce pomarańczowej. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/12/trufle-czekoladowo-pomaranczowe.html