ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem Bożeny Sikoń

Ciasto z rabarbarem Bożeny Sikoń

nazwa

Wykonanie

Mam nadzieje, że nie macie dość ciast z rabarbarem :D Przedstawiam Wam dzisiaj wyjątkowe ciasto. Ciasto wg. przepisu Bożeny Sikoń, która jest dla mnie wielkim autorytetem w dziedzinie cukiernictwa. Ciasto jest bardzo proste i mało skomplikowane w przygotowaniu. Kruche ciasto, rabarbar przyprawiony cynamonem a na to wszystko wielka beza. Najprzyjemniejszy oprócz smaku jest dźwięk jaki wydaje beza podczas krojenia. Muzyka dla moich uszu :D Uwielbiam!
Składniki:
300 g masła
500 g mąki
125 g cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Nadzienie:
600 g rabarbaru + 2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
5 białek
200 g cukru
Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka mieszamy z cukrem ( wystarczy wymieszać). Do przestudzonego masła wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i mieszamy. Na stolnice oprószoną mąką wykładamy ciasto i chwile zagniatamy. 3/4 ciasta zawijamy w folię spożywczą, do reszty ciasta dodajemy kakao i zagniatamy do połączenia składników, zawijamy w folię i oba ciasta wkładamy do zamrażarki ( ciasto można przygotować wieczorem i włożyć do zamrażarki na całą noc). Na formę od tart 21-24 cm ścieramy jasne ciasto na jasne ciemne. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 25 minut. Wyjmujemy podpieczony spód i można się zająć przygotowaniem nadzienia.
Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki, posypujemy dwoma łyżkami cukru ( rabarbar nie powinien za długo stać bo rozmięknie i puści sok. Myślę, że 10 minut to max). Ubijamy pianę z białek ( białka temp. pokojowa), wsypujemy cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia. Na spód nakładamy rabarbar, posypujemy cynamonem i wykładamy pianę. Pieczemy na złoty kolor około 40-45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
* W oryginalnym przepisie ciasto było podzielone na trzy części. Duże, średnie i małe kakaowe. Ciasto średnie miało być starte na pianę z białek. Ja, choć miałam przygotowane ciasto zapomniałam je zetrzeć.
Osobiście uważam że przeoczenie wyszło tylko na lepsze.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/05/ciasto-z-rabarbarem-bozeny-sikon.html