ßßß Cookit - przepis na Chleb półrazowy ciemny

Chleb półrazowy ciemny

nazwa

Wykonanie

zaczyn:
150 ml wody
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka cukru
100 g mąki pszennej typ 650
--------------------------
ciasto:
250 ml maślanki
1/2 łyżeczki drożdży instant
150 g mąki pszennej razowej typ 2000
200 g mąki pszennej typ 650
2 łyżki mąki żytniej
1 łyżeczka soli
2 łyżki melasy
Drożdże rozmieszać w 150 ml ciepłej wody, dodając cukier i tyle mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 6 godzin.
W lekko podgrzanej maślance rozmieszać drożdże. Dodać do przygotowanego zaczynu wraz z solą i melasą. Następnie wsypać mąkę razową i dobrze wymieszać. Dodać mąkę typu 650 i wyrobić na gładkie, spójne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki, ale nie za dużo, by nie wyszedł za twardy, najlepiej dodawać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie, odgazować, uderzając w nie dłonią, i uformować bochenek i/lub włożyć chleb do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 240 st. przez 10 minut. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i obniżyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce, wyjęty z formy.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/05/Chleb-polrazowy-ciemny.html