Wykonanie
Pyszna,krucha,pachnąca
jabłkami i
cynamonem szarlotka!To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na
stole.Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki1 kostka
masła4
żółtka ( z
białek można ubić pianę z łyżeczką
cukru pudru i posmarować nią warstwę
jabłek )niecała szklanka
cukru2 łyżki 22%
śmietany (opcjonalnie)1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder do posypaniałyżka
masła do posmarowania blachy
Jabłka:8-10
jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka1 łyżka
cynamonu2-4 łyżki
cukru ( jak wolicie słodsze to więcej)Zacznijmy od ciasta.Na blacie wymieszałam
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Wsypałam
cukier.
Dodałam
żółtka.
Pokrojoną na kawałki
miękką margarynę.
Składniki wymieszałam.
Ugniecione ciasto podzieliłam na dwie części.
Zawinęłam je w
torebki foliowe i wstawiłam na około30 minut do lodówki/zamrażalnika.W czasie gdy ciasto się chłodziło zajęłam się
jabłkami.Umyłam,obrałam i starłam je na tarce o grubych oczkach.
Posypałam
cynamonem.
I smażyłam aż zrobiły się miękkie około 15 minut.
Odstawiłam do ostygnięcia.Blachę o wymiarach 35cm/25cm posmarowałam
masłem i posypałam
tartą bułką.Można użyć też tortownicy.Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki.
Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej
jabłka.
Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Po wystygnięciu posypałam szarlotkę
cukrem pudrem.
Chociaż
powiem szczerze nie była tak do końca zimna jak ją
jadłam....;-)Smacznego!