ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA CIASTO

SZARLOTKA CIASTO

nazwa

Wykonanie

Pyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka!
To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)
Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła
4 żółtka ( z białek można ubić pianę z łyżeczką cukru pudru i posmarować nią warstwę jabłek )
niecała szklanka cukru
2 łyżki 22% śmietany (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
łyżka masła do posmarowania blachy
Jabłka:
8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka
1 łyżka cynamonu
2-4 łyżki cukru ( jak wolicie słodsze to więcej)
Zacznijmy od ciasta.
Na blacie wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wsypałam cukier.
Dodałam żółtka.
Pokrojoną na kawałki miękką margarynę.
Składniki wymieszałam.
Ugniecione ciasto podzieliłam na dwie części.
Zawinęłam je w torebki foliowe i wstawiłam na około
30 minut do lodówki/zamrażalnika.
W czasie gdy ciasto się chłodziło zajęłam się jabłkami.
Umyłam,obrałam i starłam je na tarce o grubych oczkach.
Posypałam cynamonem.
I smażyłam aż zrobiły się miękkie około 15 minut.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Blachę o wymiarach 35cm/25cm posmarowałam masłem i posypałam tartą bułką.
Można użyć też tortownicy.
Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki.
Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej jabłka.
Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Po wystygnięciu posypałam szarlotkę cukrem pudrem.
Chociaż powiem szczerze nie była tak do końca zimna jak ją jadłam....;-)
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/11/szarlotka-ciasto.html