Wykonanie
Przepis na tą pyszną i rozgrzewającą zupę znalazłam na portalu MniamMniam . Jest bardzo sycąca, po zjedzeniu porcji ledwo mogłam zjeść drugie danie;) Mnie smakuje,może ktoś z Was także zasmakuje w niej;)
Składniki:3-4
pory ( użyłam 3)2
cebule ( pominęłam)4 łyżki
masła4 szklanki
bulionu (użyłam rosołu)kawałek
szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry( najlepiej wędzonej)10 dag łagodnego
serka topionego( dodałam topiony z
szynką)1/2 szklanki gęstej
śmietanysólpieprzszczypta
gałki muszkatołowejpół szklanki startego
żółtego seranatka pietruszki do obsypania zupy
Wykonanie:Z
porów odcinamy zielone części, kroimy w grube plastry.Podsmażamy na rozgrzanym
maśle(w garnku lub na patelni, jeśli na patelni to zeszklone
pory przekładamy do garnka)Zalewamy
bulionem, dodajemy pokrojoną w paski
szynkę, przykrywamy i gotujemy około 20 minut.Gdy
pory są miękkie dodajemy kolejno
serek topiony (najlepiej jednak połamać na mniejsze kawałki) mieszamy do momentu aż całkowicie się rozpuści.Po chwili dodajemy zahartowaną
śmietanę (do
śmietany dodajemy 2-3 łyżki gorącej zupy ciągle mieszając - zapobiega to zważeniu się
śmietany)Doprawiamy zupę
pieprzem solą i
gałką muszkatołową - zagotowujemy.Podajemy z garścią startego
żółtego sera, posypujemy np.
natką pietruszki.