ßßß
Skladniki:500g mąki pszennej typ 55030g świeżych drożdżyłyżeczka cukrupłaska łyżeczka solitłuszcz do posmarowania blachy
Wykonanie:Mąkę przesiej do miski,zrób wgłębienie, pokrusz do niego drożdże, dodaj cukier i trochę letniej wody.Wymieszaj z odrobiną mąki i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.Do rozczynu dodaj 240ml letniej wody, sól, zagnieć ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby dosyp mąki.Misę oprósz mąką, ciasto formuj w kulę i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2h.Blachę posmaruj tłuszczem, ciasto jeszcze chwilę ugniataj i uformuj 8 bułek. (W przepisie podano 16 podwójnych malutkich, ja zrobiłam 8 większych) Każdą natnij wzdłuż.Wstaw do nagrzanego do 220*C piekarnika, ale piecz w 200*C przez 15- 20 minut.W trakcie pieczenia smaruj lub spryskuj bułki wodą z solą.
* Przepis zaczerpnięty z książki " Smakowite Pieczywo " Kristiane Muller- Urban