Wykonanie
Szparagowa przekąska, lub dodatek do obiadu. Dobrze jest wybrać
szparagi podobnej wielkości (grubości), żeby wszystkie było gotowe w tym samym czasie. Można upiec je w piekarniku, albo przygotować na grillu- też będą pyszne. Do przygotowania można wybrać swoją ulubioną
wędzoną szynkę dojrzewającą. Świetnie sprawdzi się
szynka parmeńska, lub jak u nas- szwarcwaldzka- ważne, żeby była pokrojona na cieniutkie plasterki.
Szparagi pieczone w
szynce .
Składniki:16
zielonych szparagów8 plasterków
szynki szwarcwaldzkiej
oliwaWykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i jeżeli mają twardą skórkę, to obieramy je do 1/3 wysokości- nie więcej. Każdy z plasterków
szynki przekrajamy na pół i połową plasterka ciasno owijamy dół każdego
szparaga.
Szparagi w
szynce układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwą. Skrapiamy je również
oliwą z wierzchu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut do momentu aż
szynka ładnie się zarumieni.Smak
szynki jest na tyle intensywny, że
szparagów nie trzeba niczym doprawiać.