ßßß Cookit - przepis na Biszkopt

Biszkopt

nazwa

Wykonanie

To właśnie biszkopt jest podstawą większości tortów. Może być też spodem do niektórych ciast czy deserów. Sekretem udanego biszkoptu jest dokładne ubicie jajek z cukrem. Biszkopt powinien wtedy pięknie urosnąć nawet bez dodatku proszku do pieczenia. Ja jednak dodaję proszek, tak dla pewności :) W gotowym cieście jego smak i tak jest niewyczuwalny. A oto mój sprawdzony przepis na Biszkopt, pieczony w tortownicy o średnicy 23 cm.
Składniki:
4 jajka
¾ szklanki cukru
Łyżka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szklanka mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do miski wbijamy 2 jajka i 2 żółtka, dodajemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy za pomocą miksera. Trzeba naprawdę długo i porządnie ubijać! Potem dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników, już bez ubijania. Z pozostawionych wcześniej białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Ciasto przenosimy do tortownicy, która tylko dno ma wysmarowane i wysypane mąką, lub wyłożone papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy pozostawiamy „czyste”, dzięki temu biszkopt równo urośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu od razy wyjmujemy z piekarnika, ale z tortownicy wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Żeby otrzymać biszkopt czekoladowy, przed dodaniem mąki, dodajemy pastę kakaową zrobioną z 3 łyżek gorzkiego kakao rozprowadzonych w 4 łyżkach wody.
Jak już mamy jasny biszkopt i ciemny biszkopt, to może powstać tort szachownica .
Biszkopty przekrajamy na dwa blaty. Bierzemy 2 okrągłe talerzyki, jeden większy drugi mniejszy i przykładając je do blatów wycinamy obręcze. Z obręczy składamy nowe blaty. Ciemna obręcz, jasna, ciemna, nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy drugi blat złożony z jasnej, ciemnej i jasnej obręczy, itd. Gotowy tort, po przekrojeniu będzie miał wzór szachownicy, zupełnie jak mój niedawny tort urodzinowy :)
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/04/biszkopt.html