Wykonanie
Sezon
ogórkowy w pełni . Poniżej przedstawiamy przepis na
sałatkę ogórkową w occie. świetny dodatek do obiadu zwłaszcza w zimowe dni jako przypomnienie
słonecznego lata. Ta
sałatka z
ogórków w marynacie na pewno przypadnie Wam do smaku.
Składniki:(na ok. 8 słoiczków):2 kg
ogórków1 kg
cebuli5- 6 szt.
Marchwi- większeMarynata:1 i ½ szklanki
octu1 i ½
cukru3 szklanki
wody ( z kranu)
ziele angielskie ( 10 ziarenek)
liść laurowy (
bobkowy)- 3 sztuki
sólPrzygotowanie:
Ogórki obrać, pokroić w grubsze plastry,
cebulę w talarki,
marchew zetrzeć na tarce. Wymieszać
ogórki z
cebulą i dobrze posolić ( 2- 3 łyżki). Zostawić na 10- 12 h.
Marchew posolić osobno. Zostawić na 1 h. Wszystko zmieszać razem, odcisnąć dobrze wszystko wrzucić do gotującej marynaty. Gotować 10minut na małym ogniu. Gorące wkładać do słoików i zakręcać. Odstawić do ostudzenia wieczkiem do dołu. Około 8 słoików.