Wykonanie
Szarlotka od zawsze kojarzy mi się z jesienią i koszami pełnymi
jabłek. W dzieciństwie co roku zbieraliśmy je u dziadka w przydomowym sadzie. Mama zawsze robiła z nich pyszny mus, który zimą można było wykorzystać do ciast lub zjeść prosto ze słoika. Szarlotka na kruchym cieście smakuje wyśmienicie. Przepis na kruche ciasto pochodzi z kuchennego zeszytu mojej mamy.Składniki:Składniki na ciasto na blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25×36.3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 kostka
masła1
cukier waniliowy1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka1,5 kg
jabłekWykonanie:Na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę
masło. Dwoma nożami rozdrobnić
masło na mniejsze kawałki.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka włożyć do lodówki, a
żółtka dodać do ciasta. Wszystko razem połączyć za pomocą noży, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie już jednolitą kulą należy podzielić ją na dwie części. Jedną część schować do lodówki. A drugą pozostawić na stolnicy. Blaszkę do ciasta wysmarować
margaryną i na spód wyłożyć papier
śniadaniowy. Ciasto kroić
ostrym nożem na plastry i układać na blaszce, jeden obok drugiego ( lekko dociskając) ,aż cały spód blaszki będzie pokryty
ciastem.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku z
jabłek ( ja robię to rękoma, ale można użyć durszlaka i czymś docisnąć, aby sok wypłynął). Odciśnięte
jabłka rozłożyć na cieście. Z
białek ubić sztywną pianę. Pianę wyłożyć na ciasto. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i skubiąc rękom kłaść na pianę kruszonki z ciasta. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C.