ßßß
 
            
         Suflaki to popularna grecka potrawa znana w bardzo wielu odmianach. Suflaki najczęściej robimy z mięsa wieprzowego lub drobiowego. Ja najbardziej uwielbiam drobiowe. W Grecji do suflaków najczęściej zamawia się grecką sałatkę wiejską. W restauracjach i tawernach suflaki są serwowane także z ryżem. Ja dziś przygotowałam drobiowe suflaki z zieloną sałatką z pomidorkami koktajlowymi i suszonymi śliwkami.Składniki:0,7 kg filetów z piersi kurczaka2 łyżki przyprawy do kurczaka1 łyżka słodkiej papryki1 łyżka suszonego koperku1 łyżka olejudługie wykałaczkiWykonanie:Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w długie paski. Oprószyć przyprawami. Skropić olejem i dokładnie wymieszać, aby przyprawy dobrze przylegały do mięsa.Paski mięsa nabijać na patyczki wzdłuż, lekko je skręcając. Przygotowane szaszłyki układać na tacce aluminiowej lub talerzu i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aby mięso się przemacerowało.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C. Wstawić tackę z szaszłykami i piec ok. 25-30 minut. Jeśli ktoś nie ma akurat pod ręką aluminiowej tacki suflaki można upiec na blaszce wyłożonej folią aluminiową, którą należy skropić odrobiną oleju. W połowie czasu pieczenia przewrócić suflaki na drugą stronę.Suflaki można podawać z frytkami i różnymi sałatkami. Ja proponuję sałatkę z sosem vinegret z dodatkiem suszonych śliwek i pomidorków koktajlowych. Przepis na sos vinegret znajduje się tutaj.
Suflaki to popularna grecka potrawa znana w bardzo wielu odmianach. Suflaki najczęściej robimy z mięsa wieprzowego lub drobiowego. Ja najbardziej uwielbiam drobiowe. W Grecji do suflaków najczęściej zamawia się grecką sałatkę wiejską. W restauracjach i tawernach suflaki są serwowane także z ryżem. Ja dziś przygotowałam drobiowe suflaki z zieloną sałatką z pomidorkami koktajlowymi i suszonymi śliwkami.Składniki:0,7 kg filetów z piersi kurczaka2 łyżki przyprawy do kurczaka1 łyżka słodkiej papryki1 łyżka suszonego koperku1 łyżka olejudługie wykałaczkiWykonanie:Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w długie paski. Oprószyć przyprawami. Skropić olejem i dokładnie wymieszać, aby przyprawy dobrze przylegały do mięsa.Paski mięsa nabijać na patyczki wzdłuż, lekko je skręcając. Przygotowane szaszłyki układać na tacce aluminiowej lub talerzu i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aby mięso się przemacerowało.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C. Wstawić tackę z szaszłykami i piec ok. 25-30 minut. Jeśli ktoś nie ma akurat pod ręką aluminiowej tacki suflaki można upiec na blaszce wyłożonej folią aluminiową, którą należy skropić odrobiną oleju. W połowie czasu pieczenia przewrócić suflaki na drugą stronę.Suflaki można podawać z frytkami i różnymi sałatkami. Ja proponuję sałatkę z sosem vinegret z dodatkiem suszonych śliwek i pomidorków koktajlowych. Przepis na sos vinegret znajduje się tutaj.