ßßß Cookit - przepis na Marchewkowo – pomarańczowy wieniec

Marchewkowo – pomarańczowy wieniec

nazwa

Wykonanie

Ostatnio potarłam większą ilość marchewki, bo lubię zjeść taką potartą, lekko posłodzoną. No i tak sobie jej natarłam chyba z kilogram, a potem nie umiałam przejeść, no więc wpadłam na pomysł że upiekę ciasto marchewkowe, ale inne niż zwykle . Marchewka doskonale komponuje się z pomarańczą (co wiem po torcie marchewkowym), a dodatek prażonych migdałów sprawia, że to ciasto jest naprawdę wyjątkowe :)
Składniki:
400g marchewki
170g masła 82% lub margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
150g dżemu pomarańczowego
2 płaskie łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Pomarańczowy lukier:
2 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki wody
Ok. 8 łyżek cukru pudru (pełnych)
Dekoracja:
Ok. 50g płatków migdałowych
Obraną marchewkę trzemy bardzo drobno, na pył.
Okrągłą formę (tortownicę) z kominkiem o średnicy 24cm, smarujemy tłuszczem i spód wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szklankę mąki, sodę i proszek do pieczenia, startą marchewkę, kolejną szklankę mąki i dżem pomarańczowy.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 1 godzinę w 170 ⁰ C, na środkowym poziomie piekarnika. Najlepiej po tym czasie sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto nie lepi się do patyczka. Jeśli się lepi przedłużamy czas pieczenia o kolejne 10 – 15 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy, by lekko przestygło. Następnie wyjmujemy z formy i układamy do góry dnem na talerzu.
Dżem zagotowujemy z wodą, zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy, by powstała jednolita, gęsta, ale lekko lejąca masa. Gotowym lukrem polewamy wierzch i boki ciasta.
Płatki migdałowe wrzucamy na rozgrzaną patelnie i chwilę podpiekamy, delikatnie mieszając. Po upieczeniu migdały przysypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zimnymi płatkami posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do ostygnięcia.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/10/marchewkowo-pomaranczowy-wieniec.html