Wykonanie
Ostatnio potarłam większą ilość
marchewki, bo lubię zjeść taką potartą, lekko posłodzoną. No i tak sobie jej natarłam chyba z kilogram, a
potem nie umiałam przejeść, no więc wpadłam na pomysł że upiekę ciasto
marchewkowe, ale inne niż zwykle .
Marchewka doskonale komponuje się z
pomarańczą (co wiem po torcie
marchewkowym), a dodatek prażonych
migdałów sprawia, że to ciasto jest naprawdę wyjątkowe :)
Składniki:400g
marchewki170g
masła 82% lub
margaryny1 szklanka
cukru4
jajka2 szklanki
mąki150g
dżemu pomarańczowego2 płaskie łyżeczki
sody1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaPomarańczowy lukier:2 łyżki
dżemu pomarańczowego2 łyżki
wodyOk. 8 łyżek
cukru pudru (pełnych)Dekoracja:Ok. 50g
płatków migdałowychObraną
marchewkę trzemy bardzo drobno, na pył.Okrągłą formę (tortownicę) z kominkiem o średnicy 24cm, smarujemy tłuszczem i spód wysypujemy
bułką tartą lub
kaszą manną.Miękkie
masło miksujemy z
cukrem, następnie dodajemy
jajka, szklankę
mąki,
sodę i
proszek do pieczenia, startą
marchewkę, kolejną szklankę
mąki i
dżem pomarańczowy.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 1 godzinę w 170 ⁰ C, na środkowym poziomie piekarnika. Najlepiej po tym czasie sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto nie lepi się do patyczka. Jeśli się lepi przedłużamy czas pieczenia o kolejne 10 – 15 minut.Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy, by lekko przestygło. Następnie wyjmujemy z formy i układamy do góry dnem na talerzu.
Dżem zagotowujemy z
wodą, zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo
cukier puder i cały czas mieszamy, by powstała jednolita, gęsta, ale lekko lejąca masa. Gotowym lukrem polewamy wierzch i boki ciasta.
Płatki migdałowe wrzucamy na rozgrzaną patelnie i chwilę podpiekamy, delikatnie mieszając. Po upieczeniu
migdały przysypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.Zimnymi
płatkami posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do ostygnięcia.
R E K L A M A