ßßß
Mięciutkie, puszyste bułeczki mleczne o neutralnym smaku, które będą smakowały równie dobrze z odrobiną dżemu, jak i domową wędliną i świeżym pomidorem :)Przygotowane pod wpływem chwili, gdy na ogrzewanie zakwasu i pieczenie chleba było już za późno, okazały się strzałem w dziesiątkę. Co prawda trzeba na nie trochę poczekać, bo wymagają czasu na wyrośnięcie, ale za to ugniatanie ciasta i formowanie bułeczek to czysta przyjemność i zajmie Wam zaledwie kilka minut. A w nagrodę będziecie zajadać na śniadanie lub podwieczorek świeżutkie, pachnące bułeczki z miękką skórką i rozpływającym się w ustach miąższem.Bułeczki możecie przygotować również dzień wcześniej, bo dobrze się przechowują. Wystarczy owinąć je folią spożywczą lub schować do szczelnie zamkniętego pojemnika. Niestety nie wiem dokładnie, jak długo wytrzymają, bo u nas jak dotąd zjadane są niemal od razu :)Polecam :)Składniki na około 8 – 10 sporych bułek:400g mąki pszennej chlebowej, plus trochę do podsypywania3/4 łyżeczki drożdży instant1 łyżka drobnego cukru1 łyżeczka soli morskiej280ml ciepłego mleka (pełnego, nie odtłuszczonego)Wykonanie:Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszaj w dużej misce. Zrób dołek na środku i wlej ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Wymieszaj do połączenia i zagnieć ręcznie lub mikserem z hakiem gładkie, elastyczne ciasto (przy ręcznym wyrabianiu zajmie to około 10 minut, mikserem 5 – 7 minut). W razie potrzeby podsyp dodatkowo mąką.Gdy ciasto będzie gotowe uformuj z niego kulę i przełóż ją do lekko natłuszczonej misy. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na około 1 – 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić objętość.Gotowe ciasto przełóż na oprószony mąką blat, wyrób krótko i podziel na 8 – 10 równych części (u mnie 8 po około 100g każda). Uformuj z nich bułeczki, zaciągając brzegi ciasta pod spód i łącząc je ze sobą. Układaj na natłuszczonej blasze, pozostawiając spore odstępy. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 – 40 minut do drugiego wyrastania.
Gdy bułeczki będą napuszone i mniej więcej podwoją objętość, wstaw je do piekarnika nagrzanego do 220°C i wrzuć na dno kilka kostek lodu lub wlej odrobinę wody. Piecz przez około 12 – 15 minut, aż bułki wyrosną i zarumienią się, a postukane od spodu będą wydawać specyficzny głuchy odgłos. Wystudź na kratce.Smacznego :)