Wykonanie
Wczoraj
pisałam o ogrzewaczu do stóp, jeśli nie czytałeś zajrzyj TU . Dziś z racji pogody jaką mamy za oknem nadal pozostanę przy temacie rozgrzewania. Tym razem jednak proponuję rozgrzewanie od środka i nie będą to %%%.Czy wiesz, że w starożytności duża ilość
mleka oznaczała bogactwo? Było to spowodowane tym, iż do wyprodukowania dużej ilości
mleka konieczne było duże stado bydła. Tak powstało wyrażenie "kraina
mlekiem i
miodem płynąca".Jeśli chodzi o
miód to potrzebny jest każdemu, zarówno ludziom pracującym fizycznie jak i umysłowo. Ułatwia detoksykację organizmu, obniża ciśnienie i poprawia krążenie
krwi, chroni wątrobę. Działa bakteriostatycznie i przeciwzapalnie. U dzieci wzmaga rozwój umysłowy. Już faraonowie korzystali z tego dobrodziejstwa natury o czym świadczy
miód znajdowany w grobowcach, co ciekawe w momencie odkrycia nadawał się do spożycia.Potrzebne będą:500ml
mleka2 łyżki
miodu1
bananPrzygotowanie:
banana umyć, obrać i pokroić w średniej wielkości kawałkido
mleka dodać
miód i
bananacałość zmiksowaćnastępnie podgrzać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia i gotowe
Ja całość przygotowuję w Thermomix, który jednocześnie podgrzewa i miksuje.
Jeśli natomiast masz ochotę na coś rozgrzewającego z %%% to polecam
kawę z koglem moglem i
rumem o której przeczytasz TUSmacznego;)