ßßß Cookit - przepis na Domowe lody bananowe. Tylko 2 składniki!

Domowe lody bananowe. Tylko 2 składniki!

nazwa

Składniki

Wykonanie

See the recipe in English
Lody bananowe z dwóch składników? Naprawdę nie wierzyłam, że to się uda. Jednak banany po raz kolejny mnie nie zawiodły – lody wyszły rewelacyjne. Najbardziej zaskoczyła mnie konsystencja, bogata i kremowa, jak prawdziwe, dobre lody. I to bez dodawania mleka, śmietany, jajek, a nawet cukru – słodkość bananów jest wystarczająca. Zresztą, dobrze jest użyć mocno dojrzałych bananów, mają więcej cukru, dlatego im starsze banany, tym słodszy wyjdzie nasz deser. Dodatkowo niezły sposób na zużycie szybko brązowiejących bananów, które niezbyt apetycznie wyglądają i nikt już nie ma ochoty ich jeść. W tym przepisie najfajniejszej jest jednak to, że można go dowolnie modyfikować. Ja jako drugiego składnika użyłam masła orzechowego, jego lekko słonawy smak świetnie komponuje się ze słodkimi bananami, ale można kombinować też z innymi składnikami – super będzie Nutella, orzechy, rodzynki, migdały, może odrobina Rumu? Co kto lubi :)
Co nam będzie potrzebne:
- 4 banany
– 1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Przygotowujemy składniki.
Banany obieramy, kroimy na cienkie plasterki i układamy na dużym talerzu lub tacce. Wkładamy do zamrażarki na ok 2-3 godziny.
Po wyjęciu z zamrażarki banany przekładamy do blendera i miksujemy tak długo, aż uzyskamy kremową konsystencję. Może to zająć dłuższą chwilę, trzeba też od czasu do czasu zeskrobać masę ze ścianek naczynia.
Do zblendowanych bananów dodajemy masło orzechowe i miksujemy jeszcze chwilkę aż składniki się połączą.
Podajemy od razu, jeśli lubimy delikatne kremowe lody lub wstawiamy do zamrażarki jeszcze na kilka godzin, aż się utwardzą.
Smacznego, Kochani:) Napiszcie koniecznie jakie kombinacje smaków wypróbowaliście!
Komentarze
comments
Powered by Facebook Comments
Źródło:http://jemcoumiem.pl/domowe-lody-bananowe-tylko-2-skladniki