Wykonanie
See the recipe in English
Lody bananowe z dwóch składników? Naprawdę nie wierzyłam, że to się uda. Jednak
banany po raz kolejny mnie nie zawiodły –
lody wyszły rewelacyjne. Najbardziej zaskoczyła mnie konsystencja, bogata i kremowa, jak prawdziwe, dobre
lody. I to bez dodawania
mleka,
śmietany,
jajek, a nawet
cukru – słodkość
bananów jest wystarczająca. Zresztą, dobrze jest użyć mocno dojrzałych
bananów, mają więcej
cukru, dlatego im starsze
banany, tym słodszy wyjdzie nasz deser. Dodatkowo niezły sposób na zużycie szybko brązowiejących
bananów, które niezbyt apetycznie wyglądają i nikt już nie ma ochoty ich jeść. W tym przepisie najfajniejszej jest jednak to, że można go dowolnie modyfikować. Ja jako drugiego składnika użyłam
masła orzechowego, jego lekko słonawy smak świetnie komponuje się ze słodkimi
bananami, ale można kombinować też z innymi składnikami – super będzie Nutella,
orzechy,
rodzynki,
migdały, może odrobina Rumu? Co kto lubi :)
Co nam będzie potrzebne:- 4
banany– 1 łyżka
masła orzechowegoPrzygotowanie:Przygotowujemy składniki.
Banany obieramy, kroimy na cienkie plasterki i układamy na dużym talerzu lub tacce. Wkładamy do zamrażarki na ok 2-3 godziny.
Po wyjęciu z zamrażarki
banany przekładamy do blendera i miksujemy tak długo, aż uzyskamy kremową konsystencję. Może to zająć dłuższą chwilę, trzeba też od czasu do czasu zeskrobać masę ze ścianek naczynia.
Do zblendowanych
bananów dodajemy
masło orzechowe i miksujemy jeszcze chwilkę aż składniki się połączą.
Podajemy od razu, jeśli lubimy delikatne kremowe
lody lub wstawiamy do zamrażarki jeszcze na kilka godzin, aż się utwardzą.Smacznego, Kochani:) Napiszcie koniecznie jakie kombinacje smaków wypróbowaliście!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments