ßßß Cookit - przepis na Ryż na słonecznym smoothy z jabłkiem i bakaliami - sycący i ...

Ryż na słonecznym smoothy z jabłkiem i bakaliami - sycący i ...

nazwa

Wykonanie

Wrzesień... czas wytężonej pracy, powrotów do szkoły, wielu godzin spędzonych za biurkiem, itd. To również czas, w którym zaczynamy pogoń, a główne posiłki zjadamy w pracy lub szkole. Dlatego warto przygotować sobie w domu coś sycącego i zdrowego, aby być w pełni sił i nie sięgać po małowartościowe dania oferowane w przyzakładowych lub szkolnych sklepikach. Proponuję Wam, abyście przygotowali pyszny, zdrowy i sycący ryż na słonecznym smoothy z jabłkiem i bakaliami. Idealna propozycja na lunch, który z powodzeniem możecie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły w waszym ulubionym pojemniczku. Spróbujcie.
Składniki: (na 2 mniejsze porcje lub jedną dużą)
7 łyżek białego ryżu długoziarnistego
2/3 szklanki wody + 1/3 szklanki mleka
7 łyżek smoothy "OWOCUDO Sunny" Marwit *
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 1/2 laski wanilii (ziarenka)
2 łyżki suszonej żurawiny
1/2 łyżki płatków migdałowych
1 średnie jabłko
szczypta cynamonu
* reszta smoothy będzie idealnym napojem do pracy; u mnie smoothy z wielkim apetytem i smakiem wypite zostało przez moją pociechę
Przygotowanie:
Do szklanki wlewamy 2/3 wody i uzupełniamy 1/3 mleka. Całość przelewamy do garnuszka z grubszym dnem i stawiamy na gazie, gotujemy. Do gotującej się "mlecznej-wody" dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczkę cukru wanilinowego, wsypujemy 7 łyżek ryżu. Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 12-13 minut (patrz czas przygotowania ryżu podany przez producenta minus 2-3 minuty). Uwaga - doradzam dość częste mieszanie ryżu, aby nie przywarł do dna garnuszka.
Po tym czasie dodajemy do ryżu 7 łyżek smoothy "OWOCUDO Sunny" Marwit, mieszamy. Następnie dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i żurawinę oraz migdały (żurawinę i migdały możemy wcześniej lekko posiekać, choć ja osobiście wolę w całości). Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 2-3 minuty. Wyłączamy gaz, pozostawiamy na 3-4 minuty nasz ryż jeszcze w garnuszku (bardziej wchłonie płyny).
Jeśli chcemy zjeść go w domu przekładamy do miseczek i podajemy, gdy przestygnie (, choć można zjeść również go w ciepłej wersji). Przed podaniem posypujemy po wierzchu szczyptą cynamonu.
Jeśli natomiast nasz ryż ma służyć nam za lunch w pracy lub szkole, czekamy aż całkowicie przestygnie, a następnie przekładamy do ulubionego pojemniczka z zamknięciem, posypujemy po wierzchu cynamonem i zamykamy pudełko.
Do tak przygotowanego ryżu idealnie pasują świeże owoce np. mandarynki.
Smacznego
* przepis i pomysł własny
Przepis bierze udział w konkursie:
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/08/Ryz-na-slonecznym-smoothy-z-jablkiem-i-bakaliami.html