Wykonanie
Wrzesień... czas wytężonej pracy, powrotów do szkoły, wielu godzin spędzonych za biurkiem, itd. To również czas, w którym zaczynamy pogoń, a główne posiłki zjadamy w pracy lub szkole. Dlatego warto przygotować sobie w domu coś sycącego i zdrowego, aby być w pełni sił i nie sięgać po małowartościowe dania oferowane w przyzakładowych lub szkolnych sklepikach. Proponuję Wam, abyście przygotowali pyszny, zdrowy i sycący
ryż na
słonecznym smoothy z
jabłkiem i
bakaliami. Idealna propozycja na lunch, który z powodzeniem możecie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły w waszym ulubionym pojemniczku. Spróbujcie.
Składniki: (na 2 mniejsze porcje lub jedną dużą)7 łyżek
białego ryżu długoziarnistego2/3 szklanki
wody + 1/3 szklanki
mleka7 łyżek smoothy "OWOCUDO Sunny" Marwit *1 łyżeczka
cukru wanilinowego lub 1/2
laski wanilii (ziarenka)2 łyżki
suszonej żurawiny1/2 łyżki
płatków migdałowych1 średnie
jabłkoszczypta
cynamonu* reszta smoothy będzie idealnym
napojem do pracy; u mnie smoothy z wielkim apetytem i smakiem wypite zostało przez moją pociechęPrzygotowanie:Do szklanki wlewamy 2/3
wody i uzupełniamy 1/3
mleka. Całość przelewamy do garnuszka z grubszym dnem i stawiamy na gazie, gotujemy. Do gotującej się "
mlecznej-
wody" dodajemy ziarenka z 1/2
laski wanilii lub 1 łyżeczkę
cukru wanilinowego, wsypujemy 7 łyżek
ryżu. Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 12-13 minut (patrz czas przygotowania
ryżu podany przez producenta minus 2-3 minuty). Uwaga - doradzam dość częste mieszanie
ryżu, aby nie przywarł do dna garnuszka.Po tym czasie dodajemy do
ryżu 7 łyżek smoothy "OWOCUDO Sunny" Marwit, mieszamy. Następnie dodajemy starte na grubych oczkach
jabłko i
żurawinę oraz
migdały (
żurawinę i
migdały możemy wcześniej lekko posiekać, choć ja osobiście wolę w całości). Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 2-3 minuty. Wyłączamy gaz, pozostawiamy na 3-4 minuty nasz
ryż jeszcze w garnuszku (bardziej wchłonie płyny).Jeśli chcemy zjeść go w domu przekładamy do miseczek i podajemy, gdy przestygnie (, choć można zjeść również go w ciepłej wersji). Przed podaniem posypujemy po wierzchu szczyptą
cynamonu.Jeśli natomiast nasz
ryż ma służyć nam za lunch w pracy lub szkole, czekamy aż całkowicie przestygnie, a następnie przekładamy do ulubionego pojemniczka z zamknięciem, posypujemy po wierzchu
cynamonem i zamykamy pudełko.Do tak przygotowanego
ryżu idealnie pasują świeże
owoce np.
mandarynki.
Smacznego* przepis i pomysł własnyPrzepis bierze udział w konkursie:Przepis dodaję do akcji: