ßßß Cookit - przepis na Ryż z musem jabłkowym

Ryż z musem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Przepis idealny dla tych, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni, a chcieliby przygotować swoim bliskim coś pysznego. Myślę, że taki deser przypadnie do gustu dzieciom i nie tylko. Ryż zawiera dużą porcję błonnika, białka oraz witaminy z grupy B, na dodatek jest ubogi w tłuszcze. Podając go zapewniamy zarówno sobie jak i bliskim pełnowartościowy posiłek. Przepis nie wymaga wielkich umiejętności – zapewniam, że poradzi sobie z nim każdy. Przygotowanie tego dania nie powinno Wam zająć więcej niż 30 minut.
Składniki:
(Porcja dla 3 osób)
3/4 szklanki sypkiego ryżu
1i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklnaki wody
1 torebka cukru wanilinowego (możemy ewentualnie zastąpić go zwykłym cukrem – ok. 2 – 3 łyżki )
Mus jabłkowy :
3 jabłka
2 łyżki cukru
tarty cynamon do dekoracji.
Etapy przygotowania:
1. Ryż : Mleko gotujemy razem z wodą – kiedy się zagotuje wsypujemu ryż. Pamiętajmy, że ryż trzeba często mieszać, gdyż bardzo szybko się Nam przypali. Jeżeli zauważymy taką potrzebę to dolewamy mleka. Ryż gotujemy do momentu aż zmięknie – ok. 15- 20 minut. Po doniec gotowania dodajemy cukier i mieszamy.
2. Mus jabłkowy : W trakcie gotowania ryżu przygotowujemy mus: Jabłka obieramy, kroimy w półksiężyce i wrzucamy do rondelka na małą ilość wody. Kiedy jabłka się rozpuszczą zdejmujemy z ognia.
3. Do pucharków nakładamy warstwowo: najpierw ryż, potem jabłka, znowy ryż i na sam wierzch wylewamy kolejną warstwę musu, posypujemy cynamonem i gotowe!
Smacznego!!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/dania-obiadowe/ryz-z-musem-jablkowym