ßßß Cookit - przepis na Letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem lnianym

Letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem lnianym

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Zdrowie prosto z Polski - ...
Idealne śniadanie na letnie ... »
Wracając z bardzo długiej i męczącej trasy, zmagając się jednocześnie z niemiłosiernymi upałami oraz głodem... w głowie układałam przepis na mój wymarzony, lekki i zdrowy obiad. Połączenie sycącego i lekkostrawnego ryżu z owocami, dopełnione orzechową chrupkością i zdrowym olejem lnianym wydawało się wprost idealne. I nie ukrywam, że takie było. Smak i zdrowie na talerzu, to to do czego zawsze dążę. W szczególności ostatnio zależy mi strasznie, aby w pełni wykorzystywać w swoich potrawach zdrowe składniki. Dlatego też tak wielką przyjemność sprawiła mi współpraca z SemCo . Zważywszy na mój stan zdrowia raczej muszę unikać zwykłych tłuszczy. A oleje SemCo tłoczone na zimno, to samo zdrowie, które nie tylko dodają smaku moim potrawą, ale też mają właściwości lecznicze. Czy wiecie, że Olej Lniany Wielkopolski SemCo, to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega – 6 ca 67%, które znakomicie regulują poziom cholesterolu. Zaledwie łyżka takiego oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT. * Dlatego z czystym sumieniem polecam Wam gorącą ten olej. A tymczasem zapraszam Was na moje letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem lnianym.
Składniki: (na 2 porcje)
1 woreczek białego ryżu 100g
20 g orzechów w karmelu (około 3 łyżki)*
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju lnianego wielkopolskiego SemCo
1/2 szklanki mrożonych jagód
1/2 szklanki świeżych jeżyn
3 łyżki jogurtu naturalnego (schłodzonego)
3 łyżki soku truskawkowego (najlepiej domowego)
do podania: 6 jeżyn i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
* można również użyć orzechów bez karmelu, lecz wówczas doradzam dosłodzić ryż łyżeczką miodu
Przygotowanie:
Orzechy wkładamy do misy blendera i rozdrabniamy.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Do przestudzonego ryżu dodajemy rozdrobnione orzechy, wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i znów mieszamy.
Do misy blendera wsypujemy 1/2 szklanki świeżych jeżyn, 1/2 szklanki mrożonych jagód. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju lnianego oraz 3 łyżki soku truskawkowego. Na koniec dodajemy 3 łyżki schłodzonego jogurtu naturalnego. Wszystko razem miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji gęstego musu owocowego.
Na miseczki wykładamy po 1/2 ryżu i połowie musu owocowego. Na wierzch układamy jeżyny, które zdobimy łyżeczką jogurtu naturalnego i odrobiną owocowego musu.
Podajemy od razu.
Smacznego
* źródło informacji
czwartek, 13 sierpnia 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/08/Letnie-owocowo-orzechowe-marzenie-obiadowe-z.html