ßßß Cookit - przepis na Domowe lody jagodowo - śmietankowe (bez maszynki, bez jajek ...

Domowe lody jagodowo - śmietankowe (bez maszynki, bez jajek ...

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Domowe pierogi jagodowe
Waniliowe ciasteczka z ... »
Lato w pełni. Ostatnio już nawet nie patrzę na termometr, bo temperatury są naprawdę wysokie... Co jest najlepsze na ochłodę w takie dni? Oczywiście lody. A że lato niesie ze sobą mnóstwo wspaniałych owocowych smaków, trudno z nich nie skorzystać. Dziś zapraszam Was na pyszne domowe lody jagodowo-śmietankowe. Przygotowanie jest proste i szybkie. Spróbujcie.
... lody jagodowo-śmietankowe, to dla mnie najlepszy deser na takie upalne lato
Składniki:
1 szklanka śmietanki 30% (zimna z lodówki!)
1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% tłuszczu (zimne z lodówki!)
2 1/2 łyżki cukru pudru
5 łyżek jagód
* ilość lodów można zwiększyć, ja często wykonuje lody w domu i lubię eksperymentować ze smakami, dlatego wykonuję je w ilości, którą zjadamy od razu
Przygotowanie:
Śmietankę wyciągamy z lodówki. Ubijamy wraz z cukrem pudrem (im lepiej ubijemy tym lody będą bardziej puszyste, ale nie musimy ubić jej na sztywno).
Do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo mleko zagęszczone, miksując na małych obrotach.
Z przygotowanej bazy śmietankowej odlewamy 1 szklankę. Resztę wlewamy do plastikowego pojemniczka z przykrywką i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania jagodowego smaku lodów.
Jagody wkładamy do misy blendera, rozdrabniamy. Następnie dokładamy szklankę śmietankowej masy i miksujemy na delikatnych obrotach.
Wyciągamy śmietankową wersję z zamrażalnika. Jagodową masę wylewamy na śmietankową tworząc łyżką dowolne "esy-floresy", jednocześnie lekko mieszając masy by warstwa jagodowa nie była na wierzchu, a połączyła się z śmietankową (zdjęcie poniżej).
Tak przygotowane lody wstawiamy do zamrażalnika w zamkniętym plastikowym pojemniku. U mnie czas mrożenia wyniósł 5 godzin. Po tym czasie lody wyciągamy i nakładamy do pucharków.
Jeśli nie zjemy lodów zaraz po czasie mrożenia, przed ich podaniem należy je wyciągnąć z zamrażalnika, aby zmiękły.
Smacznego
środa, 22 lipca 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/07/Domowe-lody-jagodowo-smietankowe-bez-maszynki-bez.html