ßßß
Składniki:6 ziemniaków (ich ilość zależy od wielkości naczynia żaroodpornego)2 łyżki masła+do posmarowania naczynia żaroodpornego1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków (lub sól, pieprz i inne ulubione przyprawy)Przygotowanie:Ziemniaki obieramy, myjemy i dokładnie suszymy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ziemniaki nacinamy (tak jak widać na zdjęciu), uważając by nie przeciąć ich do końca. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy przyprawami. Na każdego ziemniaka nakładamy palcami masło (z 1-2 łyżeczki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut, po czym łyżką nakładamy na wierzch ziemniaków masło. Pieczemy dalej kolejne 30 minut. Ziemniaczki idealnie smakują same, bądź z ulubionym mięsem np. z piersią kurczaka .Czas pieczenia jest dość długi. Ja wykorzystuję go piekąc innego rzeczy na niższych, bądź wyższym poziomach piekarnika.Smacznego