Wykonanie
Kruche ciasto
dyniowe ze
śliwkami wydaje się być klasycznym
ciastem, które co sezon króluje w naszych domach. Zapewniam Was jednak, że dodatek dyni nadaje temu wypiekowi nie tylko piękny żółty kolor, ale i niepowtarzalny smak.Jestem uzależniona od dyni, zwłaszcza hokkaido, która ma intensywnie
pomarańczowe, smaczne purée. Najchętniej jem ją w kawałkach, prosto z piekarnika lub w postaci purée właśnie, doprawionego
pieprzem,
solą,
słodką papryką i odrobiną
jogurtu. Jednak najwięcej przyjemności sprawia mi komponowanie coraz to nowych słodkich przepisów z wykorzystaniem dyni.Ciasto, które prezentuję Wam w tym
poście, to tak jak napisałam na wstępie, niemal klasyka, ale właśnie purée z dyni sprawia, że jest wyjątkowe.Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, zwłaszcza, że sezon na
dynie i
śliwki w pełni. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm .
Składniki:380g (ok. 2 i 1/3 szklanki)
mąki pszennej150g
masła150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)150g
cukru pudru1
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka ekstraktu z
wanilii500g
śliwekWykonanie:- składniki na ciasto powinny być zimne-
mąkę przesiać z
sodą oczyszczoną, dodać
cukier i zimne
masło, składniki posiekać razem- do ciasta dodać
jajko, purée z dyni oraz ekstrakt z
wanilii, składniki wymieszać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto nie będzie miało konsystencji klasycznego ciasta kruchego, będzie bardziej miękkie i klejące, ale takie ma być, nie należy dosypywać więcej
mąki- ciasto podzielić na dwie części: 60% i 40%, obie zafoliować, większą schłodzić w lodówce, mniejszą schować do zamrażarki, chłodzić około 1-2 godzin- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia- większą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej (zapobiegnie to klejeniu się ciasta do blatu/stolnicy i dodawaniu
mąki)- placek z ciasta przełożyć na dno formy, wyrównać, nakłuć widelcem, podpiec w 180-190 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia- ciasto lekko wyrośnie podczas pieczenia, ze względu na obecność
sody oczyszczonej- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia-
śliwki umyć, pozbawić pestek, mniejsze przekroić na pół, większe na kilka mniejszych kawałków- na ostudzonym cieście ułożyć gęsto koło siebie
śliwki skórką do dołu- zamrożony kawałek ciasta pokruszyć lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta- ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez 40-50 minut do zrumienienia wierzchu