Wykonanie
Brownie
dyniowe z poniższego przepisu z wyglądu i w konsystencji przypomina ten klasyczny amerykański wypiek, jednak nie jest typowym brownie, gdyż nie ma w składzie
czekolady. Na wilgotność i ciężki charakter ciasta wpływa purée
dyniowe, a
czekoladowy smak zapewnia dodatek
kakao. W brownie znajdziecie również
miód,
cynamon i
daktyle. Składniki te sprawiają, że ciasto smakuje lekko korzennie lub nawet piernikowo. Nie ma za to
cukru, co łącznie z niezbyt dużą zawartością
mąki, wpływa na dość niską kaloryczność ciasta.Ciasto smakuje bardzo dobrze i aż trudno się powstrzymać, żeby nie zjeść kolejnego kawałka, zwłaszcza, że jeden to tylko 100-130 kalorii.Swoje brownie upiekłam w formie o wymiarach 23x23cm i taka będzie optymalna, jeśli chcecie powtórzyć przepis. A zapewniam Was, że warto!
Brownie
dynioweSkładniki:280g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)1/2 szklanki (160g)
miodu1/3 szklanki (55g)
mąki pszennej100g
daktyli suszonych1/4 szklanki wrzącej
wody75g
masła30g
kakao1
jajko1 łyżka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:- do wykonania brownie można wykorzystać dowolne gęste purée z dyni; jeśli otrzymane przez Was purée jest zbyt wodniste, należy je odsączyć na sitku lub przez gazę-
daktyle zalać wrzątkiem, po kilku minutach rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko-
masło roztopić, wymieszać z
miodem, ostudzić- do miski przełożyć purée, dodać
daktyle oraz
masło z
miodem, dodać
jajko oraz ekstrakt z
wanilii, składniki zmiksować razem
- do osobnej miski przesiać
mąkę,
kakao,
cynamon i
sodę oczyszczona, dokładnie wymieszać- składniki suche przesiać do składników mokrych, zmiksować tylko do połączenia się masy- masa powinna być bardzo gęsta- formę wyłożyć papierem do pieczenia- masę przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 25 minut do momentu, aż wierzch ciasta będzie ścięty i zapieczony- patyczek włożony w ciasto może być wilgotny, nie może być jednak oblepiony surowym
ciastem- zbyt długie pieczenie brownie spowoduje jego wysuszenie