Wykonanie
Jakie jest najpopularniejsze drugie śniadanie Polaków? Bez dwóch zdań kanapka. Ta jednak nie musi być nudna i składać się wyłącznie z
pieczywa, plasterka
żółtego sera,
pomidora i ewentualnie
szynki czy
kiełbasy. Wystarczy kilka mniej standardowych dodatków i ze zwykłych produktów wyczarowuje się niezwykłe drugie śniadanie do pracy.
Składniki na 2 kanapki:4 kromki
chleba z
mąki pełnoziarnistejkilka plasterków
koziego sera – ilość wedle uznania, zasadniczo im więcej tym lepiej1
figa1/4
papryki dowolnego kolorugarść
rukolimasło – można pominąć w wersji dietetycznejZabierając kanapkę do pracy warto zadbać o odpowiedni pojemnik. Nie powinien być on zbyt duży, aby elementy kanapki nie wypadły z niej podczas transportu. Zwykle do pojemnika dokładam
rodzynki,
borówki czy
orzechy, które jedzone pomiędzy posiłkami dodatkowo dostarczają energii do mózgu i stymulują jego pracę.