Muffinki kakaowe z żurawiną to bardzo łatwe do wykonania i wyśmienite w smaku ciasteczka, które zadowolą najbardziej wymagającego amatora słodyczy.Składniki:– 3 szklanki mąki pszennej;– 3 budynie śmietankowe:– 3 łyżki kakao;– 15 dag żurawiny suszonej;– 3 łyżeczki proszku do pieczenia;– 1 cukier waniliowy;– 400 ml śmietanki n18% (2 kubeczki);– 400 ml dżemu z czarnej porzeczki (można zastąpić innym);– 1 szklanka oleju;– 3 jajka.Przygotowanie:Wszystkie suche składniki mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, jajka i olej. Dodajemy je do suchych składników. Na koniec dodajemy dżem i całość dokładnie mieszamy.Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki ciasto wkładamy do foremek do muffinek lub babeczek do ¾ wysokości foremki.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 0 C przez ok. 50 minut.Po wystudzeniu muffinki dekorujemy wg własnego uznania. Ja użyłam masy marcepanowej i żelków, ale równie dobrze można je polukrować lub np. posmarować polewą czekoladową.Smacznego!